Zdravý pamlsek – vlašský ořech

Prospěšné látky

Vlašské ořechy v sobě obsahují zdravý tuk, zásobu vitamínu B, vitamín E, zinek, měď a mangan. Na lidský organismus nejlépe působí pojídání malého množství ořechových jader pravidelně, každý den.

Ořechy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, výrazně snižují riziko infarktu, mají vliv na mužskou potenci a všeobecně zlepšují náladu. Vitamín E zaručuje dobré antioxidační účinky.

vlašáky1

Jako všechny ořechy, i vlašská jádra v sobě skrývají hodně tuku, který je přínosným zdrojem energie. Tuk v jádrech je zdravý. Tvoří jej nenasycené kyseliny a obsahuje velké množství omega-6 nenasycených kyselin, které lidské tělo potřebuje.

V jádrech je štědré množství vlákniny a bílkovin. Kromě vitamínů a minerálů konzumací jader obohatíte tělo i o potřebné polyfenoly – flavonoidy a třísloviny.

Pravidelná konzumace

Po bohaté sklizni ořechů si je nešetřete na zimu a pravidelně konzumujte hrstku ořechů denně. Kromě lahodné chuti tak budete zdravým mlsáním prospívat vašemu organismu. Ořechy se nejlépe uskladňují vysušené a vyloupané ze skořápek anebo zamrazené. Pokud vysušené ořechy vložíte na noc do vody, druhý den jsou jako čerstvé.

vlašáky

Pokud máte možnost, můžete si ořešák vysadit na zahradě. Jde o nenáročný strom, který si natáhne kořeny velice hluboko, a proto se ani v suchých letech nemusíte starat o závlahu. Strom je odolný vůči chorobám, a proto nevyžaduje žádné chemické postřiky. Silná vůně listů odpuzuje hmyz a bohatá koruna poskytuje v létě příjemný chládek. Listy se dokonce používaly k výrobě odvarů, které pomáhaly léčit drobné rány.

Jestliže zahradu nemáte, najděte si vlašské ořechy prodej Nakliceno a jádra ve výborné kvalitě si můžete zakoupit.

Využití v kuchyni

Ořechy mají také velké uplatnění v kuchyni a jsou oblíbené hlavně pro přípravu sladkého pečiva a dortů. Můžete si je dopřát také k snídani, jako kvalitní základ energie pro těžký den. Díky ořechům budete lépe snášet stresové situace v práci i doma a celkově se vám zlepší nálada. Ořechy si můžete brát i sebou, jako výživnou a zdravou svačinku.